srenfrdees

Lijekovi za rak vrlo uspješno liječe multipla sklerozu!

16. 06. 14

Transplatacija kostane srziBritanski liječnici javljaju da su standardnom metodom za liječenje raka uspjeli postići iznenađujuće dobre rezultate u liječenju multiple skleroze. Tehnika u kojoj se bolesnicima transplantira koštana srž napravljena od vlastitih matičnih stanica toliko je učinkovita da su neki od 20-ak paraliziranih sudionika prvih ispitivanja ponovno prohodali.

Prof. Basil Sharrack iz Bolnice Royal Hallamshire Hospital u Sheffieldu kaže da je istinski veliko dostignuće imati metodu kojom se tok bolesti može potpuno okrenuti.

Prema neslužbenim podacima u Republici Srpskoj od multiple skleroze boluje oko 1600 ljudi, no kako je dijagnostika složena i skupa, procjenjuje se da bi njihov broj mogao biti i veći.
Multipla skleroza (MS), (lat. Sclerosis multiplex) je neurodegenerativno oboljenje i autoimuna bolest koja prvenstveno „napada“ belu masu centralnog nervnog sistema. Obično se dijagnosticira u 20-im ili 30-im godinama života. Smatra se da nastaje zbog otvrdnjavanja, stanjivanja i oštećivanja mijelinske ovojnice, tvari slične mastima koja štiti živce od utjecaja procesa koji se odvijaju u tijelu. Naučnici smatraju da kod oboljelih imunitet organizma ne funkcioniše pravilno pa proizvodi antitijela koja napadaju mijelinske ovojnice. Oštećena područja stvaraju ožiljke koji otežavaju komunikaciju među nervnim završecima. Proces može rezultirati nizom simptoma koji se kreću od otežanog govora do paralize.

Obnova obrambenog sustava

U novoj tehnici, koja je poznata kao autologna transplantacija hematopoetskih matičnih stanica, u prvom koraku hemoterapijom se uništavaju stanice obranbenog sistema s greškom. Nakon toga se sistem obnavlja matičnim stanicama koje su razvijene iz krvi pacijenta. One se nalaze u tako ranoj fazi da još nisu razvile pogreške koje su uzrokovale MS.U kliničkom ispitivanju, među ostalima, sudjelovala je i Holly Drewry kojoj je MS dijagnosticiran u 21. godini života. Njezino stanje značajno se pogoršalo nakon poroda pa je završila u invalidskim kolicima.

"U nekoliko mjeseci stanje mi je postajalo sve gore i gore. Nisam se više mogla sama odijevati ni prati; nisam čak imala snage nositi vlastitu kći", rekla je Drewry za BBC.

No nakon liječenja Drewry je izašla iz bolnice na vlastitim nogama, bez kolica, a za sada nema nikakvih znakova da se bolest vraća.

"To je pravo čudo. Dobila sam nazad svoj život i neovisnost tako da mi je budućnost ponovno svijetla u smislu da mogu ponovno biti majka i raditi sve s kćerkom Islom", kaže oduševljena Drewry.