srenfrdees

Oboljelima od multiple skleroze dostupni novi lijekovi

16. 05. 31

world ms day logoObolјelima od multiple skleroze u Republici Srpskoj od ove godine dostupna su četiri nova lijeka koja u potpunosti finansira Fond zdravstvenog osiguranja RS.
Naime, do ove godine obolјelima od multiple skleroze Fond je obezbjeđivao lijek interferon beta 1b, a od ove godine dostupni su im i lijekovi interferon beta 1a, glatiramer acetat, fingolimod, te natalizumab. Ove lijekove obolјeli dobijaju u bolnicama, a nabavlјa ih Fond putem javnih nabavki.
Inače, obolјeli od multiple skleroze su oslobođeni plaćanja participacije, te troškove njihove zdravstvene zaštite u potpunosti finansira FZO RS.
Podsjećamo da je već niz godina obolјelima omogućeno liječenje u Specijalnoj bolnici za rehabilizaciju Gornja Trepča u Srbiji. Prošle godine na liječenje u ovu ustanovu upućena su 254 osiguranika koji su obolјeli od multiple skleroze, a za njihovo liječenje Fond je izdvojio oko 287.000 KM. Obolјelima se odobrava 21 dan liječenja u toku godine u Gornjoj Trepči.
Fond zdravstvenog osiguranja će nastojati da i u narednom periodu unapređuje zdravstvenu zaštitu obolјelih od ovog teškog obolјenja, koji i sada ostvaruju prava koja su na nivou, pa čak i veća, u odnosu i na mnogo razvijenije zemlјe.

Izvor: zdravstvo-srpske.org